top of page

Esteettinen hammashoito

Yleisimpiä esteettisen hammashoidon menetelmiä ovat hammaslaminaatit, valkaisut, oikomishoito ja hammasimplantit.

Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan toimenpiteitä, joita ei välttämättä tarvita purennan toiminnan tai suusairauden takia vaan ulkonäkösyistä. Hampaan häiritsevä väri tai hampaiden poikkeava asento voivat olla syitä hoitoon. Yleisimpiä esteettisen hammashoidon menetelmiä ovat hammaslaminaatit, valkaisut, oikomishoito ja hammasimplantit.


Hammaslaminaatit

Hammaslaminaatit ovat etuhampaiden ulkopinnoille kiinnitettävät ohuet posliinikuoret, joilla voidaan korjata hampaiden ulkonäkö kauniiksi ja luonnollisen näköiseksi. Hammaslaminaateilla voidaan korjata esimerkiksi hampaiden muotoa, pituutta ja värisävyä. Laminaatit kestävät oikein hoidettuna jopa läpi eliniän.


Keraaminen paikka

Keraaminen paikka muistuttaa materiaalinsa ansiosta eniten alkuperäistä hammasta ja se on muovipaikkaa kestävämpi vaihtoehto. Keraamisen materiaalin kovuutta voidaan säätää hampaan kiilteen kaltaiseksi. Tämän vuoksi se saadaan näyttämään ja tuntumaan alkuperäiseltä hampaalta. Keraaminen paikka on pitkäikäinen, mikä vähentää paikkojen uusimistarvetta. Kestävyytensä vuoksi keraaminen paikka tulee käyttäjälleen kustannuksiltaan pidemmällä aikavälillä edullisemmaksi kuin muovipaikka. Keraaminen paikka valmistetaan kolmiulotteisen mallinnuksen ja tietokoneohjatun jyrsimen avulla. Ohjelmiston avulla piirretään tarkat ääriviivat ja yksityiskohdat, jotka takaavat laadukkaan ja yksilöllisen lopputuloksen.


Hoidon kulku

Vastaanotolla keraamisen paikan pohja kuvataan tietokoneeseen liitetyllä kameralla kolmiulotteinen malli suunnitteluohjelmaan. Tämän jälkeen hammaslääkäri tai hammasteknikko suunnittelee keraamisen paikan erillisellä ohjelmistolla. Suunnitteluvaiheen jälkeen keraamisesta materiaalista valmistettu blokki asetetaan jyrsinlaitteeseen, missä keraaminen paikka valmistuu suunnitelman mukaisesti. Tämän jälkeen paikka on valmis sovitettavaksi suuhun. Keraamisen paikan istuessa hyvin se kiinnitetään ja hiotaan purentaan sopivaksi. Koko prosessi voidaan tehdä samalla hoitokäynnillä. Joissakin tilanteissa keraaminen paikka tehdään erillisessä laboratoriossa, jolloin käyntikertoja tarvitaan kaksi.


Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisulla tarkoitetaan toimenpidettä, missä pyritään vaikuttamaan kemiallisesti hampaan väriin. Ennen hampaiden valkaisua on selvitettävä edellytykset valkaisulle. Hampaiden valkaisu tehdään ainoastaan terveeseen ja puhtaaseen suuhun. Soveltuvuus hampaiden valkaisulle voidaan kartoittaa erillisellä maksuttomalla valkaisuarviointikäynnillä tai muun hammashoitotoimenpiteen yhteydessä.


Valkaisumenetelmän valinta

Ammattilaisen arviointiin ja ohjeisiin perustuva hampaiden valkaisu on turvallinen tapa kirkastaa hymy. Nopeimman valkaisutuloksen saa vastaanotolla tehtävällä valkaisulla. Valkaisua voi tehdä myös kotona yksilöllisillä valkaisulusikoilla.


Vastaanotolla tehtävä tehovalkaisu sopii parhaiten, kun haluat hampaistasi selkeästi valkoisemmat, edellisestä valkaisukerrasta on kulunut pitkä aika tai hampaitasi ei ole aiemmin valkaistu. Hampaiden kirkastushoito soveltuu ylläpitovalkaisuksi aiemmin tehdylle valkaisulle tai jos hampaasi kaipaavat lähinnä värin kirkastamista. Huomioithan, että valkaisun lopputulos on aina yksilöllinen.

bottom of page