top of page

Hammaskiven poisto

Hammaskiveä ja pinnallisia värjäytymiä ei saa itse poistettua. Hammaskiven poistossa on hyvä käydä säännöllisesti, jotta ikenet pysyvät terveinä, hampaan pinnat kirkkaina ja hengitys raikkaana.

Hammaskivi

Hammaskivi muodostuu hampaan pinnalle jääneen plakin ja syljen yhteisvaikutuksessa. Hammaskivi vaikeuttaa ienrajan pitämistä puhtaana, mikä tulehduttaa ja ärsyttää ientä. Hampaan pinnat tai ientaskuun kertynyt hammaskivi on suosiollinen kasvualusta bakteereille ja pahimmillaan se aiheuttaa hankalaa iensairautta. Lisäksi hammaskivi voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja häiritä esteettisesti.


Hammaskiven poisto

Hammaskiveä ei saa itse poistettu ja tästä syystä puhdistus on hyvä tehdä säännöllisesti suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaskivi ja pinnalliset värjäytymät voidaan poistaa käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitteella. Hammaskiven poistoon kuuluu tärkeänä osana myös omahoidon ohjaus ja tarvittaessa lisäfluori. Hammaskiven poisto voi vaatia useamman käynnin, mikäli hammaskiveä on runsaasti ja edellisestä puhdistuksesta on kulunut pidempi aika.


Kivuton hoito

Jos hammaskiveä on paljon tai se sijaitsee syvällä ientaskussa, voi hammaskiven poistaminen tuntua kivuliaalta. Tarvittaessa hammaslääkäri tai suuhygienisti voi käyttää paikallispuudutusta kivun lievittämiseksi.


Hoitoväli

Hammaskivi kannattaa poistattaa säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin suosittelemin väliajoin.


bottom of page