Hampaan poisto
Hampaan poistamisen yleisimmät syyt ovat pahasti reikiintynyt hammas, pitkälle edennyt hampaan kiinnityskudostuho eli parodontiitti, hampaan syvä halkeaminen tai viisaudenhammas, joka ei mahdu hammaskaarelle. Syynä hampaan poistolle voi olla oikomishoito tai muu proteettisen hoidon yhteydessä tarvittava tila. Poistoja tehdään lisäksi usein ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä ennen suurta leikkausta tai syöpähoidon aloittamista. Tällöin suussa olevat huonokuntoiset hampaat voivat olla infektioriski ja haitta yleisterveydelle.
Hoito
Hammaslääkäri poistaa oireilevan tai muuten ongelmaisen hampaan tehdyn hoitosuunnitelman mukaan. Poistomenetelmä riippuu mm. hampaan asennosta ja siitä, peittääkö ien hammasta vai ei.
Puuttuvan hampaan korvaaminen
Poistettu hammas voidaan korvata eri menetelmin, kuten hammasimplantilla tai siltarakenteella. Hampaan korvaaminen tulee kyseeseen erityisesti, jos se on poistettu näkyvältä paikalta, tai jos sen merkitys purennassa on tärkeä. Hammasimplanttihoidossa leukaluuhun asetetaan keinojuuri eli hammasimplantti, jonka varaan keraaminen hammas voidaan rakentaa. Poistettuja hampaita korvataan myös siltarakenteilla, jotka kiinnitetään implantin tai viereisten hampaiden avulla.