top of page

Hampaan lohkeama ja särky

Hampaan lohkeaminen tai särky voi johtua monesta tekijästä. Hoitoon hakeutuminen on aina suositeltavaa lohkeama tai särkytilanteissa.

Hampaan lohkeama

Hampaan lohkeaman hoito riippuu siitä, millainen lohkeama on kyseessä. Kun hampaasta on lohjennut vain pieni palanen tai vanha paikka, niin sen korjaaminen onnistuu usein yhdellä käynnillä.


Paikkamateriaalin valinta

Hampaan korjaamiseen materiaalina voidaan käyttää muovia tai kestävämpää keraamista materiaalia. Keraamisia paikkoja ja kruunuja voidaan tehdä eri materiaaleista. Eri materiaaleilla on eri ominaisuudet ja vahvuutensa tietyissä tilanteissa. Keraamisilla kruunuilla tai täytteillä pystytään parhaiten palauttamaan hampaan luonnollinen ulkonäkö.


Hammassärky

Hammassärky johtuu useimmiten reikiintyneestä hampaasta, missä reikä on edennyt pitkälle ja ärsyttänyt hampaan ydintä. Hammassärky ei mene ohi itsestään, joten on hyvä hakeutua hammaslääkäriin.


Särkyoireet

Hammas saattaa aluksi oireilla vihlovana kipuna esimerkiksi syödessä tai juotaessa jotakin kylmää tai makeaa. Jomottava kipu ja hampaan oireilu kuumalle sekä kylmälle voi johtua hampaan juurenpääntulehduksesta. Viisaudenhampaan kipu voi puolestaan tuntua lähellä korvaa. Pelkän säryn perusteella on kuitenkin vaikea arvioida kivun syytä, ja hammassäryn takia tuleekin aina hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.


Hammassäryn takia kannattaa hakeutua hoitoon mahdollisimman pikaisesti. Kipua voi helpottaa tilapäisesti särkylääkkeiden avulla, mutta ne eivät poista säryn syytä.

bottom of page