Juurihoito
top of page

Juurihoito

Juurihoito on hampaan tulehtuneen ytimen hoitamista. Juurihoito tehdään silloin, kun hampaan ydin on tulehtunut, vahingoittunut pysyvästi tai kuollut.

Hampaan juurihoito

Hampaan juurihoidolla tarkoitetaan hampaan tulehtuneen ytimen eli pulpan hoitamista. Juurihoito tehdään silloin, kun hampaan ydin on tulehtunut, vahingoittunut pysyvästi tai kuollut.


Hoitamaton tai aikaisemmin hoidettu syvä reikä voi aiheuttaa juurihoitoa vaativan tulehduksen. Myös aiemmin tehtyjä juurihoitoja voidaan joutua uusimaan, mikäli tulehdus ei ole parantunut tai tulehduksen uusiutumisen vuoksi. Juurihoitoa vaativa tulehdus voi myös johtua esimerkiksi tapaturmasta. Joskus tulehdus on voinut edetä niin pitkälle, että hammasta ei voida tai kannata enää juurihoitaa, vaan se täytyy poistaa. Hammaslääkäri suunnittelee hoidon yksilöllisesti hampaidesi tilanteen mukaan.


Oireet ja löydökset

Hammasytimen tulehdus voi oireilla voimakkaalla kivulla ja turvotuksella, tai olla täysin oireeton, jolloin tulehdus havaitaan “sattumalöydöksenä” esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä otetusta röntgenkuvasta. Tästä syystä röntgenkuvantaminen tarkastuksen yhteydessä on hyvä tehdä aika ajoin.


Turvotus on aina syy hakeutua päivystykselliseen hoitoon, erityisesti jos siihen liittyy nielemis- tai hengitysvaikeuksia, kuumeilua tai yleistilan laskua.


Hoito

Juurihoito saattaa vaatia useamman hoitokäynnin. Juurihoidossa hampaan tulehtunut kudos poistetaan, juurikanavaontelo täytetään ja lopuksi hammas paikataan. Laajasti paikattuihin ja etenkin poskihampaisiin suositellaan juurihoidon yhteydessä kruunua hampaan pitkäaikaisennusteen parantamiseksi. Keraaminen kruunu suojaa hammasta halkeamilta ja uusilta tulehduksilta. Juurenhoidon onnistuminen kontrolloidaan yleensä vuoden kuluessa toimenpiteestä kliinisellä tutkimuksella ja röntgenkuvalla.

bottom of page